de plannen | slakkenhuis | de organisatie | links | home | gastenboek

Kerstmis in Tanthof

GROTE KERST- en NIEUWJAARSENQUETE TANTHOF

Winkeliersvereniging Dashof, Steijger Entertainment en IkWoonInTanthof sloegen de handen ineen om het publiek eens flink in kerstsfeer te brengen op 17 december.

In een tochtige hoek bij de Griek, met hagel, natte sneeuw en windvlagen, zit ik in een Dickensdecor klaar voor een ieder die een verhaal wil horen, een kerstgedachte kwijt wil. Maar de blikken zijn gericht op de boodschappen, vol onrust en haast en met de hoop snel weer thuis te zijn, daar waar het warm is en knus, met kaarsjes, lichtslangen en kunstsneeuw. Kleine raampjes van rood lint verdelen de glazen schuifpuien. Verder dan enkele vragen over de eetplannen kom ik niet.

Het was al druk genoeg met alle inkopen, hamsteringen en last-minute beslissingen.
Dat resulteerde in het omgooien van het concept: het plan om een gezamenlijk kerstverhaal maken werd uitgebreid met het opzetten van een Kerstenquête: Wat zijn de kerstgedachten, wat houdt Tanthof bezig met de feestdagen in 2005 en wat zijn de wensen voor 2006?

In winkelcentrum Dashof, in de bibliotheek, in buurthuis De Boerderij en zelfs op de laatste dag voor de kerst losbarstte in winkelcentrum Bikolaan werd door Tonny van Sommeren van IkWoonInTanthof een vraaggesprek gehouden, om te kijken hoe de feestdagen doorgebracht werden.
Zij zocht ruim 100 mensen uit waarvan ze dacht dat ze een paar minuten tijd hadden en stelde ze 5 vragen over hun kerstmenu, kerstwensen en kerstversieringen: wat eet men zoal met kerst, met wie, wat doet men tussen het eten door, hoe versiert men zijn huis en tuin. Zo werd een kijkje in de keuken van Tanthof gegeven en de diversiteit binnen de wijk zichtbaar gemaakt. Mensen begonnen spontaan te vertellen hoe zij de feestdagen indeelden, menu’s werden uitgewisseld, trends besproken, de mooiste buitenverlichting beoordeeld.

Dat was vaak aanleiding tot een praatje, over cultuur, kunst en wonen in Tanthof, even stil staan bij wat er om je heen gebeurt en wensen voor het nieuwe jaar.

Een voorzichtige schatting is dat er zo’n 2005 keer gegourmet is de afgelopen feestdagen, dat ongeveer eenderde van de Tanthoffers dat deden. Met op de tweede plaats de kalkoen, al dan niet in delen. En eten bij je schoondochter is favoriet. De mensen in Tanthof bleven massaal thuis of gingen naar familie, deden heel veel spelletjes en genoten van de kaarsjes en lichtjes zowel binnen als buiten. Steeds meer lichtshows in de buitenruimte zijn er te zien, met bewegende onderdelen zelfs. Er is niemand, niemand naar een Woonboulevard gegaan, en niemand kende iemand die dat wel eens deed met de feestdagen.

Door de insteek van zeer laagdrempelige projecten komen we in contact met veel bewoners die best wel eens anders willen kijken naar hun wijk. Een bewoner die het alsmaar niet lukte om een activiteit van de grond te krijgen organiseert een compleet kerstfestijn op het Bikoplein. Met een steuntje in de rug van Vidomes en van ons krijgt hij het voor elkaar dat alle winkeliers met elkaar op de foto gaan onder de kerstboom, dat er mensen in polonaise achter een boerenkapel aangaan. Dat er kraampjes zijn met glühwein en warme chocola. En een voetballende kerstman.
De wens van een bewoner om een rommelmarkt te organiseren wordt ondersteund door andere bewoners die wel in een activiteitencommissie willen zitten.

Voor een uitgebreid verslag van Kerst- en nieuwjaarsenquete: klik hier.

Samenwerking met:
Winkeliersvereniging Dashof
Individuele winkeliers Bikoplein
Steijger Entertainment
Bibliotheek Tanthof
Bewoners van de Nasserstraat
Bewoners van de Eekhoornhof
Bewoners van de Israellaan

Wensen voor 2006:
- Ik wens een rommelmarkt door bewoners op t Bikoplein, iedere eerste zaterdag van de maand. Dat schept vanzelf een band. Gezellig toch?
- Hoe ouder je wordt, hoe meer ergernis er is. Ik wens mensen en mezelf wat meer verdraagzaamheid.
- Een paar jaar stilte zou mooi zijn.
- Meer dialoog en dat men open staat voor communicatie en elkaar
- 2006 mag voor mij een jongerenjaar zijn, zij communiceren daar heb ik mijn hoop in gestoken, kijk maar naar de fora en JongerenLagerhuis, dat deden we in mijn tijd niet hoor!
- Sta even stil bij wat je hebt.
- Ik heb mezelf voorgenomen niets voor te nemen.

 

 

 

Voor meer informatie over Ik Woon In Tanthof kunt u contact opnemen met :
Stichting WE are CONCERNed, Tonny van Sommeren, telefoon 06-48 27 39 61 of Nathalie van de Hak, telefoon 06-24 26 96 81, e-mail : info@ikwoonintanthof.nl
Deelprojecten
1. Soepavond Slakkenhuis
2. Sint Foto-Shoot
3. Nachtelijke Bollenguerilla

4.a Kerstrozen en Kerstverhaal

4.b Kerstenquete
5. Schetsopdracht Bikoplein en Dashof

6.a Tasjesworkshop Volwassenen

6.b Opgepimpte Tasjes in Bibliotheek
7.a Tasjes op Scholen
7.b 2 km Waslijn door de Straten
8.a Klikproject
8.b Klikproject in Bibliotheek
9. Mijn Tanthof in Kaart
10. Blokkenkinderen
11. Paaseieren en Paasstukjes
12. Parasols Oppimpen
13. Tentoonstelling Parasols en Parade
14. Uitstuif Slakkenhuis
Evaluatie en Verantwoording