de plannen | slakkenhuis | de organisatie | links | home | gastenboek

 

Schetsopdracht


Kunst in de openbare ruimte aan Bikoplein
Vanuit diverse kanten kwam de wens om het plein aan de Bikolaan te verfraaien met een kunstwerk. De bewoners vonden dit een goed idee, vanuit woningbouwvereniging Vidomes werd dit enthousiast begroet en ook de winkeliers waren hier voor te vinden.
Al in een vroeg stadium in het project zijn Tonny van Sommeren en Nathalie van der Hak in Delft op zoek gegaan naar geschikte kunstenaars. Tijdens de Atelierroute in oktober 2005 is kennis gemaakt met beeldend kunstenaar Hans Kuyper.
Hans Kuyper maakt monumentale beelden van brons of keramiek en voor deze laatste optie zijn we gevallen. De kleurrijke beelden van keramiek zouden het Bikoplein tot een uitnodigend plein maken en opfleuren.
Hans Kuyper heeft vanuit de projectorganisatie van IkWoonInTanthof een schetsopdracht gekregen voor het Bikoplein. In het budget van IkWoonInTanthof is geen ruimte om het hele kunstwerk te financieren, daarom heeft Hans Kuyper een presentatie gegeven in januari voor mogelijke financiers. De beeldengroep werd gepresenteerd aan Sander Jongerling (woningbouwvereniging Vidomes), Vanessa van Altena (wijkcoördinator), Willem Eikelenburg (wijkeconomie) en Hans Cijs (opbouwwerker BWD).

‘ Marc groet ’ s morgens de dingen’

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
Ploem ploem
Dag stoel naast de tafel
Dag brood op de tafel
Dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke- vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag
Da-ag vis
Dag lieve vis
Dag klein visselijn mijn

Gedicht van Paul van Ostaijen

Bovenstaand gedicht van Paul van Ostaijen is uitgangspunt voor een beeldengroep.
De groep bestaat uit ‘ Marc’ en de dingen zoals de vaas, vis, pet, tafel en stoel.

In maart is echter vanuit Vakteam CKE en Wijkzaken besloten om de situatie rond de Bikolaan nader te onderzoeken. Het ingediende plan van Hans Kuyper is hiermee van de baan omdat men eerst de infrastructuur goed wil onderzoeken, of het mogelijk is om het plein anders in te richten.


Kunst in de openbare ruimte in winkelcentrum Dashof
‘De Strook van Tanthof’
De bewoners en winkeliers vormen een rode draad in het project. Vanuit de winkeliers in de Dasstraat is in oktober 2005 de wens geuit om het winkelcentrum een mooier aanzien te geven door een kunstenaar de opdracht te geven de loopbrug die dwars over het winkelcentrum de bovenwoningen met elkaar verbindt, te verfraaien.

Met deze wens is het team van IkWoonInTanthof op pad gegaan. Een van de kunstenaars die tijdens de atelierroute opvallend in haar werk naar voren kwam, is Camiela Warringa.
Zij maakt onder andere tijdelijke sculptuurobjecten voor de buitenruimte. Dit in combinatie met haar sociale betrokkenheid en de wens om bewoners bij de ontwikkeling van een kunstwerk te betrekken bracht het team van IkWoonInTanthof er toe Camiela Warringa een schetsopdracht te geven.
Hier is de ‘Strook van Tanthof’ uit voort gekomen. Een strook van keramiek langs een loopbrug midden in het winkelcentrum, waarop het winkelende publiek wordt vastgelegd. Camiela Warringa kondigt in haar schetsontwerp aan dat zij bewoners en winkelend publiek gaat fotograferen en deze personen worden verwerkt in een strook van keramiek.

Met de kunstenaar is afgesproken dat de bewoners en winkeliers van de Dashof worden uitgenodigd op een informatieavond waarbij het schetsontwerp wordt gepresenteerd. De winkeliers en bewoners hebben invloed op het uiteindelijke ontwerp.
Het project moet nog uitgevoerd worden, vooralsnog worden er gelden gezocht om het plan te realiseren. Het is nu ingediend bij de Gemeente Delft, Vakteam CKE.

Hierna de fotos dashof

Samenwerking met:
Winkeliers uit Dashof,
Bewoners
Vidomes

Voor meer informatie over Ik Woon In Tanthof kunt u contact opnemen met :
Stichting WE are CONCERNed, Tonny van Sommeren, telefoon 06-48 27 39 61 of Nathalie van de Hak, telefoon 06-24 26 96 81, e-mail : info@ikwoonintanthof.nl
Deelprojecten
1. Soepavond Slakkenhuis
2. Sint Foto-Shoot
3. Nachtelijke Bollenguerilla

4.a Kerstrozen en Kerstverhaal

4.b Kerstenquete
5. Schetsopdracht Bikoplein en Dashof

6.a Tasjesworkshop Volwassenen

6.b Opgepimpte Tasjes in Bibliotheek
7.a Tasjes op Scholen
7.b 2 km Waslijn door de Straten
8.a Klikproject
8.b Klikproject in Bibliotheek
9. Mijn Tanthof in Kaart
10. Blokkenkinderen
11. Paaseieren en Paasstukjes
12. Parasols Oppimpen
13. Tentoonstelling Parasols en Parade
14. Uitstuif Slakkenhuis
Evaluatie en Verantwoording